top of page

Τα Νέα της Συκής

  • mariaggoumaki

Η ευλογημένη γη της Συκής


Έχοντας γνωρίσει τις δυνατότητες διασκέδασης και χαλάρωσης που μπορεί να προσφέρει το χωριό μας σε κάποιον, εμείς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε αυτό τον όμορφο τόπο, οφείλουμε να μιλήσουμε για τα υπόλοιπα αγαθά που τον κάνουν ξεχωριστό και δίνουν στους κατοίκους του τα εφόδια διαβίωσης τους. Ο λόγος για την εύφορη γη της Συκής Πηλίου και τα όσα αυτή μας προσφέρει.Το έδαφος του χωριού μας διεκδικείται από βουνό και θάλασσα δημιουργώντας μία γεωγραφική θέση κατάλληλη για την ανάπτυξη των γεωργικών εκτάσεων. Το φυσικό μας περιβάλλον σε ξηρά και θάλασσα διαμόρφωσε από παλιά ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη πολλών επαγγελμάτων. "Πάππου προς πάππου" οι κάτοικοι της Συκής,  ήταν και είναι, γεωργοί, λατόμοι, κτηνοτρόφοι και ψαράδες, κάνοντας τις παραπάνω ασχολίες, επικρατέστερα επαγγέλματα για τον τόπο μας.

Στον τομέα της γεωργίας το  μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων διατηρεί εκτάσεις με ελαιόδεντρα ενισχύοντας την ελαιοπαραγωγή προς πώληση ή  ιδιωτική χρήση.


Η Ελιά συντρόφευε και συντροφεύει καθημερινά την παραγωγική δραστηριότητα του τόπου μας, ενώ η καλλιέργεια και η συγκομιδή της αποτελεί, δραστηριότητα σχεδόν όλων των κατοίκων, σε ετήσια βάση.


Πολλοί είναι αυτοί που καλλιεργούν αμπέλια παράγοντας ντόπιο κρασί αλλά και εκτάσεις με συκιές από τις οποίες φτιάχνεται το παραδοσιακό μας τσίπουρο! Υπάρχουν όμως  και εποχικές καλλιέργειες με τις κερασιές, μηλιές, καστανιές, λεμονιές αλλά και τα ζαρζαβατικά να είναι στις δόξες τους στην εύφορη περίοδο τους. Οι απολαύσεις της γης δεν σταματούν εδώ αφού ως νεότερο, έρχεται, το επάγγελμα του μελισσοκόμου και εισάγει στην κοινωνία μας μέλι διαφόρων ποικιλιών.Σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας μας αποτελεί η εξόρυξη φυσικών πετρωμάτων-σχιστόλιθων.

Τα λατομεία Συκής διανοίχτηκαν το 1988 και η εξόρυξη της πέτρας-πλάκας ξεκίνησε επίσημα το 1989.

Η πέτρα της Συκής Πηλίου, εφάμιλλη σε ποιότητα με αυτή της Καρύστου και μοναδική από σύσταση και χρωματισμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα, κοσμεί σήμερα όχι μόνο τις δικές μας αυλές, αλλά και σπίτια σε διάφορες περιοχές, τόσο της χώρας μας, όσο και του εξωτερικού.Την παραγωγική δραστηριότητα της ξηράς ολοκληρώνουν οι κτηνοτρόφοι. Πολλοί είναι εκείνοι που ασχολούνται με την εκτροφή αιγοπροβάτων παρέχοντας στην κοινωνία αγνά προϊόντα όπως το κρέας, το γάλα και το τυρί.

Δεν θα μπορούσαμε ωστόσο να παραλείψουμε το στοιχείο της θάλασσας, αφού μεγάλο μέρος της οικονομίας μας οφείλεται σε αυτή!  Οι κοντινές αποστάσεις προς το Αιγαίο βοήθησαν στο να αναπτυχθεί το επάγγελμα της αλιείας από παλιά. Πολλές οικογένειες Συκιωτών εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να βιοπορίζονται μέσω αυτής με μεράκι εξασφαλίζοντας καθημερινά στα πιάτα μας φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.
133 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page