top of page
ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Πανηγύρι Αγίου Ιωάννου Προδρόμου 28 & 29 Αυγούστου

Το Πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη Τιμίου Προδρόμου είναι η μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού για τους Συκιώτες. Οι κάτοικοι αλλά και τα γύρω χωριά το περιμένουν όλο το χρόνο μιας και πρόκειται για το τελευταίο πανηγύρι του καλοκαιριού. Στις 28 Αυγούστου, κατά τον απογευματινό Εσπερινό, η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Συκής γεμίζει από χωριανούς αλλά και ξένους επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Τη θρησκευτική κατάνυξη, διαδέχεται ο χορός και το τραγούδι, το φαγητό και το ποτό στην κεντρική Πλατεία Συκής, η οποία γεμίζει μετά τη λήξη της Λειτουργίας σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Το πανηγύρι είναι διήμερο, 28 και 29 Αυγούστου και κρατάει μέχρι την ανατολή του ήλιου, αφού τις δύο αυτές ημέρες επισκεψιμότητα του χωριού είναι τεράστια. Η Μεγάλη Λειτουργία του Μοναστηρίου είναι ανήμερα της γιορτής, δηλαδή στις 29 Αυγούστου, όπου το ίδιο πρωί, το γλέντι συνεχίζεται στην πλατεία του χωριού με τα δρώμενα που αναβιώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής. Η παρουσία σας είναι επιβεβλημένη!

Σήμερα, περπατώντας στα γραφικά σοκάκια του χωριού, ο κάθε επισκέπτης μπορεί εύκολα να συναντήσει στοιχεία της μακραίωνης ιστορίας και της παράδοσης που αντέχουν στο χρόνο. Η ευρύχωρη πλακόστρωτη πλατεία και οι λιθόκτιστες βρύσες, οι επιβλητικές εκκλησίες και τα λευκά ξωκλήσια, η φύση και τα μνημεία της Συκής, δίνουν την εντύπωση στον καθένα πως, εδώ, ο χρόνος σταματάει. Το παραδοσιακό παντρεύεται με το καινούργιο και η ομορφιά συναντά την απλότητα. 

Πανηγύρι Προφήτη Ηλία 19 & 20 Ιουλίου

Στις 19 και 20 Ιουλίου πραγματοποιείται παραδοσιακό πανηγύρι στη μνήμη του προφήτη Ηλία .
Μετά το πέρας της εσπερινής ακολουθίας στις 19 του μήνα, που τελείται στο ναΐδριο του Προφήτη Ηλία, πλήθος κόσμου κατεβαίνει στην κεντρική πλατεία του χωριού για να διασκεδάσει χορεύοντας στο πανηγύρι, το οποίο είναι διήμερο και συγκεντρώνει κόσμο από τα γύρω χωριά. Οι χοροί οι οποίοι κρατούν μέχρι πρωίας συνοδεύονται από φαγητό της ώρας και ποτό που προσφέρεται από το κατάστημα της πλατείας.

Πανηγύρι Αγίου Νικολάου 20 Μαΐου

Στις 20 Μαΐου ανήμερα της ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, το ομώνυμο εξωκλήσι του Αγίου στη Συκή, πανηγυρίζει. Με μέριμνα του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής, στήνεται από νωρίς ένα πολύ όμορφο ημερήσιο λαϊκό πανηγύρι, σε μία πραγματικά ευλογημένη από τη φύση τοποθεσία. Το πανηγύρι προσελκύει μεγάλο αριθμό ανθρώπων και σηματοδοτεί την αρχή του θέρους για την περιοχή μας! 

ΈΘΙΜΑ

Τα κατσίποδα της Αποκριάς

Το τριήμερο της Αποκριάς έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους στο χωριό, όπου εκτός από τους μασκαρεμένους που τριγυρνούν στις γειτονιές, τα γαϊτανάκια των παιδιών και τα μουσικά πάρτυ, την Κυριακή της Αποκριάς καίμε τα "κατσίποδα". Είναι ένα έθιμο που έχει ξεκινήσει από πολύ παλιά στο χωριό μας με σκοπό να εκδιωχθούν τα "κακά πνεύματα" των ημερών! Σχεδόν κάθε σπίτι από την προηγούμενη ημέρα επιδίδεται στο κόψιμο ακανθωδών θάμνων από τα γύρω δάση, οι οποίοι στην τοπική μας διάλεκτο ονομάζονται κατσίποδα και τα οποία χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μεγάλων φωτιών. Γύρω από τα φλεγόμενα κατσίποδα στήνονται χοροί ντόπιων αλλά και επισκεπτών το βράδυ της Κυριακής των Αποκριών, οι οποίοι πηδούν από πάνω τους, σύμφωνα το έθιμο. Όσο μεγαλύτερη η φλόγα, τόσο μεγαλύτερο και το κατόρθωμα του άλματος. Μία όμορφη εκδήλωση από την οποία φυσικά δε λείπει το κέφι και το αλκοόλ. Η μεγάλη φωτιά στήνεται στην πλατεία και είναι σήμα κατατεθέν του χωριού εκείνες τις ημέρες

Έθιμα Χριστουγέννων και Πάσχα

Όπως σε κάθε τόπο, οι ημέρες των Χριστουγέννων και του Πάσχα είναι ξεχωριστές! Έτσι είναι και στο χωριό μας

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στη Συκή

Χιονισμένα τοπία, ζεστά καταστήματα, μεγάλες φιλόξενες παρέες και γιορτινές μέρες. Όταν αυτά συνδυάζονται με τα όμορφα έθιμα των Χριστουγέννων και με εκδηλώσεις, τότε η επιλογή του χωριού είναι εύκολη στο μυαλό του καθένα μας. Χριστουγεννιάτικα κάλαντα, ταινίες στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής, δρώμενα και μουσικές βραδιές είναι λίγοι από τους λόγους που θα σας κάνουν να επισκεφθείτε το χωριό μας εκείνες τις ημέρες!

Πάσχα στο χωριό

Δεν υπάρχει καλύτερος τόπος για τις ημέρες του Πάσχα και της Μεγάλης Εβδομάδας από την ύπαιθρο και το χωριό. Η Συκή εκείνες τις ανοιξιάτικες ημέρες, ολάνθιστη κι ευωδιαστή, φοράει τα καλά της και σας περιμένει! Η κατάνυξη της Μεγάλης εβδομάδας, είναι έκδηλη με την καθημερινή Θεία Λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο να αντηχεί από τα μεγάφωνα του Ναού σε όλο το χωριό μας. Η περιφορά του Επιταφίου τη Μ Παρασκευή στους δρόμους της Συκής αλλά και η Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο συγκεντρώνουν πολλούς πιστούς, δημότες κι ετεροδημότες, ενώ η γιορτή του Αγίου Γεωργίου που συνήθως συμπίπτει εκείνες τις ημέρες, είναι πραγματικά μία τεράστια πανήγυρη για το χωριό μας. Κάτοικοι και επισκέπτες έρχονται στο χωριό για να τιμήσουν τον πολιούχο του. 

  • Facebook
  • YouTube
png final_edited.png
bottom of page