top of page

Η Συκή είναι ένα όμορφο χωριό στα Νοτιοανατολικά του Πηλίου με αιώνες παράδοσης και ιστορίας. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 330 μέτρων, πάνω σε μία κατάφυτη ράχη με απεριόριστη θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος και τις Β. Σποράδες. Το χωριό βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πόλη του Βόλου, σε κομβικό σημείο ανάμεσα στα χωριά Αργαλαστή, Ξινόβρυση και Νεοχώρι, δίπλα σε μαγικές παραλίες και κατοικείται από περίπου 400 κατοίκους.

Μέσα από μία ιστορική και ενδιαφέρουσα πορεία αιώνων, η Συκή διαθέτει σήμερα όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που αναζητά κανείς από το Πήλιο: πετρόχτιστα κτίρια με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, χώρους με πλούσια ιστορία και παρθένα φυσικά τοπία, με την ομορφιά και την αύρα μιας άλλης εποχής. Παράλληλα, η ιδανική τοποθεσία του χωριού μας βοηθά στο συνδυασμό δραστηριοτήτων βουνού και θάλασσας, ενώ η ζεστασιά και η φιλοξενία των κατοίκων, τα έθιμα και οι πολιτιστικές μας δράσεις, τα πανηγύρια μας, δημιουργούν όμορφες εμπειρίες και αναμνήσεις στον εκάστοτε επισκέπτη.

Anchor 1

Ιστορική διαδρομή

Ανακαλύψτε!

Μέσα στους έξι και πλέον αιώνες από τη συγκρότηση της έως σήμερα,  η Συκή έχει αδιαμφισβήτητα να επιδείξει έναν πλούσιο πολιτισμό, συνοδευόμενο από μία μακρά ιστορία και παράδοση.

Κινηθείτε δεξιόστροφα για να μεταβείτε στις ιστορικές πληροφορίες
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Η αρχιτεκτονική των κτιρίων και των οικημάτων της Συκής, ποικίλει ανάλογα με τη χρονολογία θεμελίωσης. Τα παλαιότερα σπίτια είναι πετρόκτιστα με αποθηκευτικούς χώρους, μονώροφα ή διώροφα με μικρά μπαλκόνια. Οι στέγες τους αντί για κεραμίδι, έχουν πέτρα και οι πόρτες και τα παράθυρα τους είναι από ξύλο. Ο μεγάλος σεισμός του 1954 ισοπέδωσε μεγάλο μέρος των σπιτιών αυτών και δυστυχώς σήμερα μας σώζονται λιγοστά. Τα νέα σπίτια μετά το σεισμό χτίστηκαν σε πιο σύγχρονα μοτίβα, χρησιμοποιώντας υλικά όπως το κεραμίδι, το τσιμέντο και ο ασβέστης. Με τη διάνοιξη των λατομείων πέτρας, προέκυψαν νέα και επιβλητικά σπίτια τα οποία ομοιάζουν με τα παλαιά, όμως διατηρούν ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό: τη χρωματιστή πέτρινη επένδυση από πέτρα Συκής, μοναδική σε ποιότητα και ομορφιά σε ολόκληρο το Πήλιο. Οι στέγες των κτιρίων είναι επενδεδυμένες είτε με κεραμίδι, είτε με πλάκα Νεοχωρίου.

 

Οι αυλές των σπιτιών του χωριού είναι πλακόστρωτες, στολισμένες με γλάστρες και παρτέρια ευωδιαστών λουλουδιών ή δέντρων. Τα περισσότερα σπίτια συνδέονται με τους δρόμους μέσω πέτρινων σκαλοπατιών, επενδεδυμένων με πλάκες, ή με ασβέστη, ενώ στα πιο παλιά οικήματα οδηγούν τμήματα παραδοσιακών καλντεριμιών. 

Σήμερα, περπατώντας στα γραφικά σοκάκια του χωριού, ο κάθε επισκέπτης μπορεί εύκολα να συναντήσει στοιχεία της μακραίωνης ιστορίας και της παράδοσης που αντέχουν στο χρόνο. Η ευρύχωρη πλακόστρωτη πλατεία και οι λιθόκτιστες βρύσες, οι επιβλητικές εκκλησίες και τα λευκά ξωκλήσια, η φύση και τα μνημεία της Συκής, δίνουν την εντύπωση στον καθένα πως, εδώ, ο χρόνος σταματάει. Το παραδοσιακό παντρεύεται με το καινούργιο και η ομορφιά συναντά την απλότητα. 

Σακούλιας 4_edited.jpg
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ

Σε κάθε γωνιά του χωριού, κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν μνημεία και κτίρια τα οποία μαρτυρούν τη μακρά ιστορία και την παλαιότητα του. Η Συκή, αν και χωριό με μικρό πληθυσμό, διαθέτει πολυάριθμες, καλοδιατηρημένες εκκλησίες, όμορφα ξωκλήσια και ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα οργανωμένα Μοναστήρια στο Πήλιο. Το γεγονός αυτό από μόνο του καταδεικνύει ένα μεγάλο πληθυσμιακό μέγεθος κατά το παρελθόν αλλά και έναν υλικό και πνευματικό πλούτο. Τα διάφορα τοπωνύμια εντός κι εκτός του οικισμού, τα ιστορικά μνημεία και τα ερείπια παλαιών κτιρίων, σε συνάρτηση με γραπτές πηγές και προφορικές ιστορίες, μαρτυρούν ένα πολιτιστικό μεγαλείο με βαθιές ρίζες και ενδιαφέρουσα συνέχεια.

IMG_20190623_195132_edited.jpg

Η σύγχρονη εποχή

Σήμερα στο χωριό, τα στοιχεία της μακραίωνης ιστορίας και της αρχιτεκτονικής παράδοσης που αντέχουν στο χρόνο είναι παντού έκδηλα . Η ευρύχωρη πλακόστρωτη πλατεία και οι λιθόκτιστες βρύσες, τα λευκά ξωκλήσια και τα φυσικά τοπία, δίνουν την εντύπωση στον καθένα πως, εδώ, ο χρόνος σταματάει. Το παραδοσιακό παντρεύεται με το καινούργιο και η ομορφιά συναντά την απλότητα. 

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Στο χωριό ζουν περίπου 400 μόνιμοι κάτοικοι χειμώνα - καλοκαίρι. Μεγάλο ποσοστό των ντόπιων ασχολείται με την εξόρυξη της πέτρας Συκής που κοσμεί κτίρια και χώρους σε ολόκληρη τη χώρα και την Ευρώπη, όμως η κύρια ασχολία των κατοίκων ήταν πάντοτε η αγροκαλλιέργεια και ιδιαίτερα, η ελαιοπαραγωγή.  Πολλοί κάτοικοι παράλληλα διατηρούν οικιακού τύπου μικροεπιχειρήσεις που καταπιάνονται με την παραγωγή, τυποποίηση και πώληση ντόπιων αγαθών όπως το ελαιόλαδο, το κρασί, το τσίπουρο, τα αγροτικά, τα γαλακτοκομικά και τα μελισσοκομικά προϊόντα. 

12440579_1077939998912061_39115612732606

Όπως συνέβη στα περισσότερα χωριά της χώρας μας, έτσι και στη Συκή, με την αυγή του 21ου αιώνα ο πληθυσμός γνώρισε μεγάλη μείωση. Πολλοί νέοι μετανάστευσαν σε αστικά κέντρα της χώρας ή του εξωτερικού για σπουδές και εργασία. Ωστόσο το γεγονός αυτό ωφέλησε σημαντικά το χωριό τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο με την εισροή χρημάτων και ιδεών. Σήμερα, η νεολαία του χωριού είναι αυτή που αναλαμβάνει τα ηνία των τοπικών επιχειρήσεων και κρατά ζωντανές τις παραδόσεις μας. Ένας στους δύο επιχειρηματίες του χωριού, είναι σε ηλικία κάτω των σαράντα ετών, ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής, ένας οργανισμός με μεγάλη πολιτιστική και εθελοντική δραστηριότητα, απαρτίζεται σε συντριπτικό ποσοστό από νέους ανθρώπους.

0.JPG
ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Το χωριό σήμερα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει όμορφες και ποιοτικές στιγμές σε όποιον το επισκέπτεται. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι παραλίες του είναι πόλος έλξης για τουρίστες και κατοίκους, προκρίνοντας έναν εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης, μέσα σε ένα φυσικό, παρθένο περιβάλλον όπου η ανθρώπινη παρουσία είναι διακριτική. Ο επισκέπτης παράλληλα, μπορεί στον τόπο μας να καταπιαστεί με αρκετές δραστηριότητες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, μιας και στο χωριό, συχνά οργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, πανηγύρια, εξορμήσεις στη φύση, ενώ παράλληλα λειτουργούν όμορφα καταστήματα εστίασης, ιδανικά για κάθε είδος διασκέδασης.  Ερχόμενοι στη Συκή, έχετε τη δυνατότητα να γευτείτε ντόπιο τσίπουρο και άλλα εδέσματα κάτω από τη σκιά των υπεραιωνόβιων πλατάνων της πλατείας, να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας στο πετρόκτιστο καφέ - μπαρ, να γευματίσετε σε κάποια από τις ταβέρνες, να εφοδιαστείτε με τα χρειώδη μέσω του μάρκετ, αλλά και να προμηθευτείτε θαλασσινά, οπωροκηπευτικά και άλλα ντόπια αγαθά μέσω των τοπικών παραγωγών. Τα διαθέσιμα καταλύματα επίσης προσφέρουν τη δυνατότητα μίας άνετης και απολαυστικής διαμονής

png final_edited.png
bottom of page