top of page
Button
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ
Δημόσιοι χώροι

Πλατεία Συκής

Κέντρο της Συκής αποτελεί η Πλατεία, σημείο συνάντησης των ντόπιων από τα παλιά χρόνια. Πλακόστρωτη κι ευρύχωρη, συνδυάζει το παραδοσιακό Πηλιορείτικο στυλ με τα ψηλά υπεραιωνόβια πλατάνια, προσδίδοντας έτσι περισσότερη γραφικότητα στο χωριό μας. Λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι η επίσημη ονομασία της είναι "Πλατεία Ελευθερίας". Στα αριστερά της εισόδου της πλατείας, η οποία έχει αλλάξει κατά πολύ μέσα στο χρόνο με την βοήθεια της εκάστοτε δημοτικής αρχής, στέκει αγέρωχος ένας πανύψηλος πλάτανος ο οποίος υπολογίζεται πως είναι γηραιότερος των 800 ετών, εκ των παλαιοτέρων του Πηλίου. Την όμορφη πλατεία πλαισιώνει από το 1932 το πετρόχτιστο κοινοτικό κατάστημα  του χωριού μας που εδώ και χρόνια λειτουργεί ως ταβέρνα - ουζερί, υπό τη διεύθυνση του Κων/νου Καλτσογιάννη, με την ονομασία "Στη σκιά των Πλατάνων". Στο χώρο της Πλατείας πραγματοποιούνται συνήθως ολόκληρο το χρόνο, εκδηλώσεις, πολιτιστικές δράσεις και φυσικά τα πανηγύρια μας!

Μνημείο Σταυρού

Στη ρεματιά της Μπουρμπουλίθρας, στα σύνορα της Συκής με την Ξινόβρυση, υπάρχει ένα μαρμάρινο μνημείο σε μορφή Σταυρού, μέσα στην πλούσια βλάστηση και το νερό ενός πραγματικά παραδεισένιου τόπου. Κατά τον πόλεμο του 1940, οι κάτοικοι του χωριού είχαν καταφύγει στην τοποθεσία για να κρυφτούν από τη φρίκη της κατοχής και του πολέμου. Εκεί στις 27 Μαρτίου 1944, 13 Έλληνες πατριώτες εκτελέσθηκαν από Γερμανούς στρατιώτες, μπροστά σχεδόν στα μάτια τρομαγμένων παιδιών και γερόντων. Στο σημείο της εκτέλεσης, ένας από τους απόγονους των εκτελεσθέντων έστησε ένα μαρμάρινο Σταυρό με σκαλισμένα πάνω του τα ονόματα τους, τιμώντας έτσι τη μνήμη τους. Το μνημείο βρίσκεται λίγα μέτρα νότια του μονοπατιού Συκής - Ξινόβρυσης και μπορείτε να το εντοπίσετε εύκολα μέσω των κατευθυντήριων σημάτων που έχουν τοποθετηθεί εκεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Συκής.

Νέο Μνημείο Σταυρού

 Πρόκειται για ένα σύγχρονο αντίγραφο του πρωτότυπου μνημείου προς τιμήν των εκτελεσθέντων του 1944, που βρίσκεται στη ρεματιά της Μπουρμπουλίθρας. Είναι τοποθετημένο στον Πευκώνα, στο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου και εγκαινιάστηκε με μέριμνα του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής, τη 12η Μαΐου, 2019

Κεντρική Βρύση

Η Συκή αναπτύχθηκε στα τέλη του 14ου αιώνα μ.Χ., γύρω από μία πηγή νερού, η οποία δεσπόζει ως τις μέρες μας στην είσοδο της πλατείας Συκής, κάτω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Η πηγή αυτή, έχοντας τρία σημεία εξόδου δροσερού, διαυγούς ύδατος, ήταν η κύρια πηγή ύδρευσης και άρδευσης του χωριού για εκατοντάδες χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, οι τρεις "νερομάνες" της πηγής, έγιναν δύο, μιας και η ροή της μεσαίας εξόδου διακόπηκε, άγνωστο πότε. Για το λόγο αυτό, οι συγχωριανοί μας, ονόμασαν την πηγή "Κακιωμένη": λόγω της “πεισματάρας” μεσαίας “μάνας” η οποία "κάκιωσε" και δεν ξανάβγαλε νερό. Η πηγή μεταμορφώθηκε σε μία παραδοσιακή πετρόχτιστη βρύση γύρω στο 1700 μ.Χ. Η σημερινή της μορφή σχηματίστηκε έπειτα από ανακαίνιση του 1986, ενώ διορθωτικές παρεμβάσεις διενεργήθηκαν στη βρύση, μέσα στη δεκαετία 2000-2010 από Δημοτικούς φορείς.

Βρύση Πλατείας

Μία μικρή γραφική βρύση στο δυτικό άκρο της πλατείας Συκής. Είναι πετρόχτιστη και συνδέεται με την κεντρική βρύση, κάτω από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου. Υπολογίζεται πως χτίστηκε κατά την ανακαίνιση της πρώτης, περίπου το 1986. Σήμερα η ροή της έχει διακοπεί για τεχνικούς λόγους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρύση Αγίου Νικολάου

Από τις παλαιότερες βρύσες του χωριού, στα ανατολικά του μικρού Ναού του Αγίου Νικολάου. Είναι πέτρινη και πρόσφατα ανακαινισμένη με μέριμνα του π. Θεοχάρη Αλαμάνα

Βρύση Κοντόρεμα

Χτίστηκε το 1700 μ. Χ. και παραμένει στην ίδια μορφή ως τις μέρες μας. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του χωριού, πάνω στον επαρχειακό δρόμο για το παλαιό λιμάνι του χωριού, τη Σύρτα. Βρισκόταν εκεί προς εξυπηρέτηση των κατοίκων της Συκής οι οποίοι ζούσαν σε διάφορα κτήματα έξω απ’ το χωριό συνήθως το χειμώνα και είχε χτιστεί με πρωτοβουλία των ίδιων στα ανατολικά του χωριού.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Πλακόστρωτοι Δρόμοι

και Καλντερίμια

Δρομάκια και παραδοσιακά καλντερίμια στους παλαιούς οικισμούς της Συκής, μας μεταφέρουν σε μία άλλη εποχή όπου η παράδοση συναντά την παλαιά τεχνοτροπία. Περπατήστε τα και νιώστε την ιστορία να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σας

Παλαιό Δημοτικό Σχολέιο

Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού μας και για περισσότερα από 100 χρόνια αποτελεί το κέντρο των γραμμάτων και του πολιτισμού της Συκής. Ο χώρος του παλαιού Δημοτικού Σχολείου σήμερα στεγάζει το Νηπιαγωγείο Συκής και αποτελεί τη στέγη του Πολιτιστικού Συλλόγου, όπου εδώ και μερικά χρόνια έχει οργανωθεί δανειστική βιβλιοθήκη. Παράλληλα το Σχολείο χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων, σεμιναρίων και ημερίδων, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως χώρος εκμάθησης παραδοσιακών χορών.

Παλαιά και Ιστορικά Κτίρια

Παλαιά κτίρια και σπίτια, με ιστορία και παραδοσιακή αρχιτεκτονική

  • Facebook
  • YouTube
png final_edited.png
bottom of page