top of page

Τα Νέα της Συκής

  • mariaggoumaki

Η μαγεία του Καλοκαιριού στο Πήλιο και στη Συκή!

Έγινε ενημέρωση: 28 Απρ 2021


Γνωρίζατε ότι η Συκή αποτελεί την κοντινότερη έξοδο προς το Αιγαίο πέλαγος, από όλα τα χωριά του Πηλίου;

   Μα φυσικά! οι δύο παραλίες του χωριού μας, το Ποτόκι και η Πανταζή Άμμος απέχουν μόλις 10 λεπτά οδικώς, από το κέντρο της Συκής. Είναι οι κοντινότερες που "βλέπουν" στο Αιγαίο και όχι στον Παγασητικό κόλπο, ξεκινώντας από την πόλη του Βόλου. Χαρακτηριστικό γνώρισμα και των δύο είναι πως, ενώ δεν διαθέτουν κάποια ιδιαίτερη οργάνωση, η άμεση και εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών καθώς και το μαγευτικό τοπίο που θα συναντήσουν ανταμείβουν την επίσκεψη τους. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός του χωριού μας αυξάνεται αισθητά αφού η περιοχή μας φιλοξενεί λουόμενους από διάφορα μέρη, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού ιδίως τα Σαββατοκύριακα!Πρόσβαση


   Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος και η μεγάλη αμμουδιά - χώρος στάθμευσης, δημιουργούν βολικές συνθήκες για τις ανάγκες των επισκεπτών. Και για τις δύο παραλίες οι κατευθυντήριες ταμπέλες διευκολύνουν τη διαδρομή... Επιπλέον υπάρχουν κάδοι ρίψης απορριμάτων προκειμένου να διατηρούμε καθαρές τις θάλασσές μας. Η διαδρομή είναι ιδανική και για πεζοπορία τόσο μέσω της ασφάλτου όσο και μέσω των μονοπατιών αφού το περιβάλλον δημιουργεί ευχάριστο κλίμα για κάθε περιπατητή.


       Ποτόκι


  Το Ποτόκι είναι η πρώτη σε σειρά παραλία που μπορεί να επισκεφτεί κανείς μπαίνοντας στη Συκή. Λέγεται πως πήρε το όνομά της από τη σλαβική λέξη potok που σημαίνει ρέμα - ρυάκι, ή σύμφωνα με τον Παπαδιαμάντη, από τη λέξη ποτόκι που σημαίνει "λάκκος όπου συσσωρεύεται το λάδι κατά την έκθλιψη των ελαιών σε ελαιοτριβείο",

έννοιες που  επιβεβαιώνονται αφενός λόγω των τεράστιων εκτάσεων με ελαιόδεντρα που περιβάλλουν την τοποθεσία και αφετέρου, λόγω της ρεματιάς στο τέλος της διαδρομής. Σημείο όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε ακούγοντας το θρόισμα των πλατάνων και γευόμενοι το γάργαρο, πόσιμο νερό της πηγής, λίγο πριν κολυμπήσετε στα δροσερά νερά!

Η έκταση της παραλίας αν και μικρή, συνδυάζει τα γαλαζοπράσινα νερά με το "ψιλό" βοτσαλάκι και το καταπράσινο τοπίο που εκτείνεται ημικυκλικά στους γύρω βράχους και τη ρεματιά σχηματίζοντας έτσι έναν κολπίσκο. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και βοηθούν να δει κανείς το βυθό με γυμνό μάτι παρά το μεγάλο βάθος της θάλασσας.

Ένας βράχος χωρίζει την παραλία από τη "Λεμονιά" -όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι-, μια μικρότερη παραλία λίγων μόνο μέτρων, ακριβώς δίπλα (χώρος που άφηναν τα καΐκια και τις βάρκες τους παλιά οι Συκιώτες). Η πρόσβαση  γίνεται με κολύμπι!

Πανταζή Άμμος


Η δεύτερη παραλία της Συκής ονομάζεται Πανταζή Άμμος και βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του χωριού. Μορφολογικά πρόκειται για μια παραλία αρκετά μεγάλης έκτασης, ανοιχτή στο Αιγαίο, με άμμο και βότσαλα. Η ακτή είναι ηλιόλουστη ως αργά το απόγευμα παρότι περιτριγυρίζεται από ογκώδεις βράχους.

Πολλοί είναι αυτοί που εξασκούν το ταλέντο τους στην αλιεία αφού το βραχώδες περιβάλλον δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για ψάρεμα.


Εξερευνώντας την παραλία θα εντοπίσετε ένα μικρό δρομάκι που οδηγεί στα "Γλυφονέρια", στα δεξιά της "Άμμου". Τα Γλυφονέρια είναι μια τεχνητή "λίμνη" μικρής διαμέτρου, κατασκευή της Παλαιάς κοινότητας Συκής που εξυπηρετούσε τις ανάγκες ύδρευσης του χωριού όταν αυτό δεν διέθετε υδραγωγείο.

Πρόκειται για μια κατασκευή μετατροπής του αλμυρού νερού της θάλασσας σε εφάλμυρο (γλυφό). Οι κάτοικοι παρενέβησαν στη θάλασσα μετακινώντας τους βράχους και τοποθετώντας τους σε ένα ορισμένο σχήμα προκειμένου να παραμένει σταθερό το αφαλατωμένο νερό. Το έργο τους εξυπηρετούσε στην άρδευση επίσης αλλά και στο πλύσιμο των ρούχων, σε παλιότερες εποχές. Το νερό της "γλυκιάς " πηγής ρέει πόσιμο και στις μέρες μας!Τώρα που έφτασαν λοιπόν οι καλοκαιρινοί μήνες που με τόση λαχτάρα περιμέναμε, μικροί και μεγάλοι, ήρθε η ώρα για βουτιές και παιχνίδια στην άμμο! Σας περιμένουμε!!88 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page