top of page

Τα Νέα της Συκής

  • Εικόνα συγγραφέαYannis Goumakis

Ζωγραφίζοντας το Πήλιο με μία Nikon στο χέρι και με ομορφιά στην ψυχή

Έγινε ενημέρωση: 23 Σεπ 2020

Καμία φορά νομίζεις πως μέσα από τις ζωντανές εικόνες του φακού του, θα ξεπηδήσει ο Χείρωνας, ή πως στο επόμενο στενό του Πηλιορείτικου τοπίου που αποτύπωσε, θα βρεις το Γαζή να τα λέει με τον Κωνσταντά πριν να σηκώσουν την επανάσταση

Ο λόγος για τον Ηλία Σακελλάρη, καταξιωμένο και ταλαντούχο,

Πηλιορείτη φωτογράφο.


Μόνιμος κάτοικος Άνω Λεχωνίων, με ρίζες και από τη Συκή, ο Ηλίας, είναι ένας λαμπρός ζωγράφος της σύγχρονης εποχής. Γράφω "ζωγράφος", χωρίς να θέλω φυσικά να θίξω την τέχνη της φωτογραφίας και τη δουλειά του, ούτε να υποβαθμίσω το ένα ή το άλλο επάγγελμα. Εκφράζομαι έτσι γιατί αυτό το οποίο εισπράττω βλέποντας φωτογραφίες σαν την παραπάνω, με οδηγούν σε ένα συναίσθημα, σε ένα θέαμα αγνό, που μόνο η απλότητα του κεριού και η ρητίνη των βυζαντινών αγιογράφων, ή η φυσική ανθρώπινη ματιά μπορεί στιγμιαία να αποτυπώσει, τουλάχιστον για τα "αγράμματα" στην υψηλή τέχνη της φωτογραφίας του, μάτια μου.


Ο Ηλίας βρίσκεται όπου υπάρχει γιορτή, όπου υπάρχει χαρά. Δεν υπάρχει ονομαστό πανηγύρι, μεγάλος γάμος και σημαντική κοινωνική εκδήλωση που να μην έρχεται στο μυαλό μου σαν εικόνα, εξαιτίας της κάμερας του. Πάντα με τον εξοπλισμό του στην πλάτη και ακούραστα περπατώντας καλντερίμια και πετρόχτιστα σοκάκια στο Πήλιο, μας φανερώνει την ομορφιά σε μέρη όπου, πιο πριν, ή δεν τη γνωρίζαμε, ή την είχαμε για καιρό παραμελήσει. Οι δουλειές του, "μία και μία" και οι εικόνες του, ζωντανές, ζωηρές μαι διαχρονικές, όπως οι αγιογραφίες που συχνά βρίσκονται μπροστά από το φακό του, στα αμέτρητα μοναστήρια και εκκλησάκια του Πηλίου και της χώρας μας που έχει βρεθεί, ή σαν τα φυσικά τοπία που με ζήλο έχει βαλθεί, συχνά-πυκνά να αποτυπώνει.


Πρώτη μου επαφή με τον Ηλία ήταν πριν μερικά χρόνια, όταν και βρέθηκε στη Συκή για να "ζωγραφίσει", με αφορμή μία τηλεοπτική μαγειρική εκπομπή, συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής και του Δήμου Νοτίου Πηλίου, με φόντο το χωριό μας. Δε μιλήσαμε πολύ, αλλά άμεσα, δουλειά του και ιδιαίτερα, η απεικόνιση του χωριού μας, που "έτσι" δεν το είχα ξαναδεί ποτέ μου, με έκαναν ένα μεγάλο θαυμαστή του.

Δεν περιορίζεται. Ζει για τη φωτογραφία, κάνοντας τη δουλειά του με μεράκι, όπως θα έκανε κάποιος το χόμπι του, μόνο για τη χαρά της διαδικασίας, αλλά με τεράστιο επαγγελματισμό.

Στο προφίλ που διατηρεί στο facebook, συνηθίζει να "ανεβάζει" τις δουλειές του, χωρίς δεύτερες σκέψεις, δίνοντας σε όλους εκείνους που τον ακολουθούν, την ελευθερία να επιλέξουν και να θαυμάσουν όποια εικόνα αιχμαλώτισε ο φακός του, απ΄οπουδήποτε, δωρεάν. Ακόμη ένα στοιχείο που αποδεικνύει το αυθεντικό του χαρακτήρα του.


Από εκείνη την πρώτη φορά, ο Ηλίας, ήρθε πολλές φορές ξανά στο χωριό μας και οι εικόνες που πλέον το κοσμούν (κοσμώντας φυσικά και την παρούσα σελίδα), το κάνουν γνωστό και προσιτό στο ευρύ κοινό της περιοχής μας.

Έτσι, ο Ηλίας οδήγησε και σε ένα ακόμη θαυμαστό γεγονός, ακούσια. Κι αυτό είναι το ότι έκανε πολλούς από τους συγκατοίκους μου να δουν και οι ίδιοι, με άλλο μάτι, τον ίδιο τον τόπο τους. "Προπόνησε" τα μάτια μας στο να εκτιμούν την ομορφιά που συχνά μας διαφεύγει, ακόμη και από το ίδιο μας το σπίτι. Μας βοήθησε να αναζητήσουμε ξανά τη βόλτα στη φύση, μαζί και τη φροντίδα της. Να διαφημίσουμε τον τόπο μας, όχι για κέρδος οικονομικό, αλλά για κέρδος ηθικό. Να δείξουμε, ότι κι εμείς εδώ, "κάτι" έχουμε. Κι αυτό το κάτι, "πρέπει να το ανακαλύψετε" γιατί είναι όμορφο. Κι αν κάποιος μας βοήθησε να το δούμε πρώτοι, ή να το ξανα-δούμε, κι εμείς οφείλουμε με τη σειρά μας να το δείξουμε και μετά να το ξανα-δείξουμε σε άλλους...


Αυτό είναι ίσως, το μεγαλύτερο "ευχαριστώ" μας

και το χρωστάμε στο φακό του.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές από τις φωτογραφίες του Ηλία Σακελλάρη από διάφορες στιγμές της δουλειάς του:


Για περισσότερες εικόνες, επισκεφθείτε το προφίλ του Ηλία Σακελλάρη στο Facebook
393 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page